Звідки можна одержати глюкозу?

Глюкоза зустрічається в фруктах та овочах, ягодах, меді та суцвіттях рослин. Глюкозу також називають виноградним цукром, оскільки у винограді вона міститься у великій кількості. Людський організм переробляє більшість засвоюваних вуглеводів (наприклад, крохмаль) на глюкозу.

Для правильного харчування необхідні продукти, які є джерелом глюкози. До цієї групи не відносяться вуглеводи, що легко засвоюються: білий хліб, здоба, цукор. Набагато більше необхідного мозку глюкози містять буряк, цибуля, ріпа, турнепс, виноград, ківі, родзинки, фініки, мед, кленовий сироп.

Глюкоза потрапляє в організм з їжею. Продукти харчування розщеплюються у шлунково-кишковому тракті, після чого глюкоза всмоктується у кров. Для того щоб глюкоза потрапила до клітини, потрібен інсулін. Цей гормон виробляється в спеціальних клітинах підшлункової залози і збільшує проникність клітинних мембран для глюкози.

Теорія: Глюкоза – природна речовина. Вона утворюється в рослинах при фотосинтезі з вуглекислого газу та води: 6 CO 2 + 6 H 2 O ⟶ hv C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 .