Як лотос використовується людьми?

З кореневищ лотоса роблять борошно для коржів, а зацукровані шматочки нагадують мармелад і є популярним десертом. Їх можна їсти практично у сирому вигляді. Молоде листя лотоса застосовуються в кулінарії при приготуванні страв з овочів та трав. Вони використовуються у салатах у сирому вигляді або як приправа до гарячих страв.

У буддизмі лотос символізує початкові води, духовне розкриття, мудрість та нірвану. Лотос присвячений Будді, «Перлині Лотоса», що з'явився з лотоса у вигляді полум'я. Це образ чистоти та досконалості: виростаючи з бруду, він залишається чистим – так само, як Будда, народжений у світі.

Лотос спочатку асоціювався з богом Сонця. Пояснюється це тим, що його квітка розкривається при світлі Сонця, а численні пелюстки нагадують промені світила. Лотос бере участь у багатьох космогонічних міфах та легендах стародавньої Індії.

Делікатесом східної кухні вважається корінь лотоса. Має ніжний смак, він незамінний для приготування різних смажених овочевих страв. Їдять його також у тушкованому та маринованому вигляді.