У чому вимірюється кислотність, що титрується?

Титрована кислотність є показником вмісту в молоці органічних кислот, кислих солей, білків, вуглекислого газу та цілої низки інших сполук. Одиницею вимірювання титрованої кислотності є градус Тернера.

Титрована кислотність визначається згідно з ГОСТ 3624-92. Метод базується на титруванні молока розчином лугу (гідроксидом натрію або калію) у присутності індикатора фенолфталеїну. Необхідно відміряти 10 мл молока і додати 20 мл дистильованої води і 3 краплі 1% розчину фенолфталеїну.

Кислотність водного розчину обумовлена ​​наявність у ньому позитивних водневих іонів Н+ та оцінюється концентрацією в 1 літрі розчину C(H+) (моль/л або г/л).

Визначення кислотності можна виконувати за допомогою вимірювання pH та титрування. pH-метр вимірює міцність кислоти зразка виходячи з концентрації іонів H+ у розчині. Титриметричний аналіз дозволяє визначити загальну титрувану кислотність.