Білки чи протеїни – високомолекулярні азотовмісні сполуки, молекули яких побудовані із залишків амінокислот. Кількість білків у природі: 1010 – 1012 видів.
Білки становлять приблизно 15–20% маси тіла людинищо при вазі 70 кг дає близько 12 кг. Основні завдання білків – Забезпечення зростання, побудови та розвитку організму.
За формою молекули всі білки діляться на фібрилярні (ниткоподібні) і глобулярні (кулясті), Розрізняють дві великі групи білків: протеїни – прості білки, Що складаються тільки з амінокислот, і протеїди – складні білки, До складу яких, крім амінокислот, входять і інші сполуки.
Типи G–білків G–білки діляться на дві основні групи – гетеротрімерні ("великі") і "малі". Гетеротрімерні G–білки – це білки з четвертинною структурою, що складаються з трьох субодиниць: альфа(α), бета (β) та гама (γ).