Який відсоток спирту має бути у бразі?

Фортеця, спиртуозність – кількість спирту в рідині. Нормальним показником для браги вважається 12%. Деякі види дріжджів можуть підвищити цей показник максимум до 14-16%. Щільність, цукристість – кількість цукру в рідині.

У середньому 1 кг цукру дає 510 мл. спирту-сирцю або (залежно від фортеці спирту) літр якісного алкоголю міцністю 40⁰. Економічну доцільність домашнього самогоноваріння легко вважати самі.

Фортеця браги:

  1. 0° Необхідно долити води:
  2. 0 літрів води Увага! Враховуйте толерантність (концентрацію спирту в бразі, коли дріжджі гинуть) свого штаму дріжджів! Більшість штамів цей показник вбирається у 16%. Формула для обчислення: R1 = A×64/B. R2 = B-A×0.615. A – вага цукру;

Що початкова щільність, то довше термін бродіння. Оптимальна концентрація цукру в Браге – 20%. Максимально допустима концентрація – 30%. Потрібно розуміти, що концентрація в 30% є досить високою і штами дріжджів, вибрані для зброджування такого сусла, повинні мати високу спиртостійкість.