Якщо в м'якоті виявлені жовті або, що ще гірше, фіолетові прожилки – кавун краще викинути – він нітратний. Плоть має бути червоною, але ніяк не блідо рожевого кольору..
Розім'яти шматочок плода і залити водою Шматочок кавуна слід добре розім'яти та помістити в ємність з водою на 15 хвилин. Правильний кавун злегка пофарбує воду в блідо-рожевий колір, сама вода трохи помутнішає. Якщо в кавуна нітрати, вода забарвиться в яскраво-рожевий або червоний колір з фіолетовим домішкою.
Симптоми отруєння кавуном
- болі та різі в животі;
- нудота блювота;
- діарея;
- підвищення температури тіла, лихоманка, озноб;
- запаморочення;
- слабкість, занепад сил.
Найбільша кількість нітратів накопичується в кавуновий шкірці. Норма змісту нітратів в кавуні – 60 мг/кг. І для початку нітратомір занурили неглибоко саме у шкірку.