Сметану можна їсти як самостійний продукт, заправляти нею салати, додавати в супи та гарячі страви, робити на її основі соуси, підливи, креми, муси, десерти. Її додають при запіканні та гасінні страв. Вона добре поєднується з сиром, яйцями, медом, варенням, ягодами, фруктами, овочами.
Сметану не можна є у необмеженій кількості. Це не дієтичний продукт, тому, незважаючи на всю користь, не потрібно є її дуже багато. Оптимальна кількість – 30 грамів на день, це приблизно дві столові ложки.
Сметану вважають калорійним продуктом. Що відсоток жирності, то більше в продукті калорій. Жирну сметану в чистому вигляді взагалі краще не вживати. Оптимальна кількість нежирної, маложирної чи класичної сметани – Не більше двох столових ложок на день.
У цій статті ми підібрали 10 страв з сметаною, які сподобаються будь-якій господині та прикрасять будь-яке гуляння.
- Звичайно ж, український борщ зі сметаною
- Гриби у сметані
- Яловича печінка у сметані
- Кролятина у сметані
- Шашлик, замаринований у сметані
- Окрошка на сметані
- Вареники зі сметаною
- Драніки зі сметаною