Як має виглядати свіжий мед?

Задаючись питанням, як перевірити чи натуральний мед, в першу чергу потрібно звернути увагу на його консистенцію. На дні банки не повинно бути розшарування та осаду, а консистенція має бути однорідною: у молодого меду – рідка, а до зими мед стає густішим і кристалізується.

Така кількість цукрів здатна розчинятися в наявній меді воді, але з часом кристалізується. Тому саме час – це головний фактор, що визначає консистенцію. меду. Чим довше мед стоїть, тим більше він в'язкий, густий. Чим більше мед молодий, тим паче він рідкий.

Хороша «правильна» консистенція зрілого свіжого меду – густа, напіврідка. Простий та легкий тест для визначення зрілості меду – це набрати його ложкою і покрутити її в повітрі. Мед винен поступово стікати з неї при цьому намотуючи і нашаровуючись немов стрічка, але при цьому обриватися.

Колір меду має бути рівним, однорідним, хоча, якщо прозора баночка, ви можете побачити невеликі колірні переходи, ледь помітні оку, — все-таки це натуральний продукт. У закристалізованій нефасованій меді багатьох сортів добре читається малюнок медової глюкози білого кольори.