Як картопля впливає на організм?

У картоплі міститься токсична речовина соланін. Воно захищає бульби від комах і в основному присутнє в паростках та зелених ділянках. Соланін становить небезпеку для організму людини: він руйнує мембрани клітин та негативно позначається на травленні.Azar 3, 1398 AP

Картопля має високий глікемічний індекс, а це означає, що вона швидко підвищує рівень цукру в крові. Деякі дослідження навіть виявили зв'язок між частим вживанням картоплі та підвищеним ризиком появи серцево-судинних захворювань, гіпертонії та цукрового діабету 2 типу.

У складі картоплі є кальцій, залізо, фосфор, вітаміни B, C, K та P. Також він містить багато клітковини та білка – важливих для організму речовин, які переважно перебувають у шкірці. Саме з цієї причини відварена картопля в мундирі буде кориснішою, ніж очищена.

Як заявила завідувачка ендокринологічного відділення "Медінцентру", лікар-ендокринолог вищої кваліфікаційної категорії Олена Губкіна, не слід вживати картоплю людям із цукровим діабетом та ожирінням. Протипоказанням також є гастрит зі зниженим рівнем кислотності.