Як і коли обрізати виноград восени?

Осіннє обрізування винограду потрібно проводити після заморозків, через два – три тижні після того, як з нього опаде листя. У цей час лоза припиняє деревенети. На зиму потрібно залишити тільки ту частину, яка одеревеніла до заморозків.

Оптимальний варіант такий: якщо плануєте вкривати кущ зиму, то обрізку проводьте восени, через 2-3 тижні після листопада (обрізаний виноград простіше вкрити). Якщо виноград зимуватиме без укриття, обрізайте лозу навесні до набухання нирок.

Осіння обрізка винограду Проводити обрізку після міцних заморозків теж не дуже добре – тому що лоза стає дуже крихкою. Весь обрізаний матеріал та листя прибирають з виноградника і спалюють. Зазвичай лозу обрізають на 8-9 нирок, залишаючи зайві пагони у разі зимового вимерзання.

1-й рік – видаляють хворі та сухі пагони. Від молодих гілок залишають 10%, які обрізають на висоті 3 см над другою ниркою; 2-й рік – молоді стебла зрізають на 60% і залишають 3 сильні рукави, вкоротив їх до 2 нирок; 3-й рік – нижня втеча (сучок заміщення) підрізають до 2 бруньок, верхній (плодову стрілку) – до 7-14.