Як готували ріпу у Стародавній Русі?

Похлібку готували дуже просто: у киплячу воду закидали нарізану ріпу та трохи інших овочів, а потім варили. А ось ріпниця — страва цікавіша: для неї варену чи парену ріпу розминали, змішували з крупою, а іноді навіть із солодом, заливали водою і ставили в російську піч нудитися на годину-другу.

Ріпу їли у сирому, вареному, і звичайно ж, пареному вигляді. Досі в російській мові існує приказка: «Простіше пареної ріпи». Так говорять про щось дуже просте та легке. Зараз навряд чи хтось пробував парену ріпу, а раніше її найчастіше так і їли.

Чому плювальники? Та тому що насіння у ріпи дуже дрібні, в одному кілограмі – понад мільйон. Сіяти звичайним способом їх просто неможливо. От і придумали випльовувати насіння.