Види Різновидами кислого молока варенец, ряженка та катик. Варенец виходить в результаті сквашування топленого молока, яке відбувається завдяки молочнокислим бактеріям та дріжджам.
Існує кілька різновидів кисляки: звичайна; мечниковська; українська (ряжанка);
Простокваша повинна мати непорушений, в міру щільний потік і незначне відділення сироватки на поверхні, у ацидофільної та південної кислий згусток злегка тягучий, для ряжанки та варенца допускається порушений згусток сметаноподібної консистенції, у листковій простокваші шар варення чи джему повинен бути на дні …
Від звичайної кисляки її відрізняє густа консистенція та виражений кисломолочний смак. Її можна доповнити ягодами, фруктами та горіхами, щоб отримати корисний десерт, а можна використовувати для приготування млинців, пудингів і навіть супів.