Хвойні віники можна використовувати лише свіжими. Їх потрібно запарювати у невеликому тазі з окропом, приблизно 15-20 хвилин, накривши таз кришкою. Запарювати потрібно, доки хвоя не пом'якшиться. Любителю російської лазні з дуже ніжною та чутливою шкірою краще не користуватися хвойним віником.
Так як замочувати необхідно трохи теплої рідини і почекати 15 хвилин, то плануйте це заздалегідь. Від вологи, листя та деревні волокна насичуються.
Це робиться для того, щоб деревні волокна за своїми капілярами взяли всередину гілок. воду і гілки стали еластичними та міцними. Коли вода насичує віник по гілках до самого листя, він довго не сиплеться.
Це найпростіший і найшвидший вид замочуваннятому його використовують найчастіше. Букет з березових прутів занурюють у крутий окріп – достатньо витримати 5-10 хвилин. Після чого акуратно дістають, струшують і ненадовго кладуть на кам'янку в парній, щоб висушити листя.