Що таке грузинське мацоні?

მაწონი), або мацу́н (арм. մածուն) — кисломолочний напій вірменського походження з ферментованого молока, традиційний елемент вірменської та грузинської національних кухонь. Широко поширений на Кавказі та Малій Азії. Виготовляється з кип'яченого молока корів, овець, кіз, буйволів або їх суміші.

Мацоні густий і кислуватий, а звичайний йогурт солодкуватий та тягучий. Як показує практика, щоб варіювати між цими двома смаками при виготовленні в домашніх умовах, можна використовувати одну закваску і трохи різну технологію приготування.

Що таке мацоні Це густий напій, який готують із овечого, коров'ячого чи козячого молока. Для більш насиченого смаку використовують молоко кількох видів. Мацун виходить зі скислого молока. Він має щільну пастоподібну консистенцію, яка схожа на м'який сир або грецький йогурт.

Мацоні – Універсальний продукт. У спеку його можна вживати як освіжаючий гостро-кислий напій: йому навіть вигадали назву — «тан» — це мацони, розбавлений джерельною водою. З мацони готують домашній сир, роблять на його основі суп, додають у тісто для випічки і навіть використовують при збиванні олії.