Навіщо потрібен Пунт на пляшці?

Пунт на пляшках ігристого збільшує площу зіткнення рідини зі склом і тим самим зменшує тиск. Виїмка має сенс також для витриманих вин. Вони часто утворюється осад, який осідає в поглибленнях, утворених пунтом. Ризик потрапляння осаду в келих або декантер зменшується.

Коли пляшки почали закупорювати пробкою, виявилася користь пунта при їх подорожах у ящиках: кожна пляшка може впертись пробкою у дно іншої пляшки і цим досить міцно зафіксуватися. Пунт допомагає і при утворенні природного осаду у вині – у цьому випадку він накопичується у виїмці.

Для міцності. Поглиблення, яке називається пунтом, спочатку робили для стійкості пляшки. Якби її дно було плоским, то будь-яка нерівність змушувала б пляшку хитатися. Для вина тривалої витримки пунт корисний і тим, що в улоговині у дна накопичується осад, і в нього менше шансів потрапити у келих.

Увігнуте денце у пляшки стало виходом із становища. А згодом пунт перетворився на традицію. Крім того, у ігристих вин внутрішня опуклість денце дозволяє більш рівномірно розподілити тиск напою на скло. Неякісно зроблена пляшка з часом обов'язково вибухне.