Коли у пиво почали додавати хміль?

Але колись все було інакше: у Західній Європі перша згадка про використання хмелю в пивоварстві відноситься до монастирських хроніків VIII століття, а активно його почали додавати при виготовленні пінного напою приблизно в XII столітті. До цього часу замість хмелю вживали суміш ароматичних трав.

Перша згадка хмелю у контексті пивоваріння зустрічається у документі, датованому 822 роком.

У середині варіння хміль додають для яскравішого смаку, а в кінці — для смаку та аромату. Хміль також можна додавати після варіння при вихровому перемішуванні (смак/аромат), ферментації (сухе для аромату) або дозріванні (сухе для аромату).

На даний момент найміцнішим пивом вважається Snake Venom від броварні Brewmeister. Випущене у 2013 році пиво має міцність 67,5%. Напій Strength in Numbers із 57,8% алкоголю з'явився у продажу 17 вересня.