Де їдять протухле м'ясо акули?

Хакарл/хаукарль/hákarl – ферментоване (часто кажуть тухле) м'ясо полярної акули. Ця вкрай дивна закуска настільки легендарна, що кухня Ісландії часто асоціюється саме з ней.28-Jun-2021

Хакарл – найспецифічніша з кухні вікінгів страва. Являє собою розкладене м'ясо акули, яке тривалий термін (6-8 тижнів) пролежало в піщано-гравійній суміші в ящику, або взагалі закопане в землі, для забезпечення потрібного ступеня розкладання.

Жителі Кореї, Китаю та Японії їдять акульє м'ясо з незапам'ятних часів. Можливо, ніде у світі акул не споживають у такій кількості, як у Китаї та Японії – щорічний улов акул обчислюється там мільйонами тонн, що поставило їх під загрозу вимирання.

Справа в тому що акула відноситься до хрящових риб, у яких відсутні сечовивідні шляхи. Тому продукти життєдіяльності вони виводяться назовні через шкіру. В результаті, у тілі акули накопичується величезна кількість сечової кислоти та аміаку, здатне вбити навіть білого ведмедя.