Справа в тому, що в процесі варіння вони виділяють у воду крохмаль. Коли він остигає, то стає липким, пояснює президент німецького Товариства Ресторанів Euro-Toques Deutschland. Щоб уникнути макаронних грудок, після варіння їх необхідно обдати холодною водою і прополоскати, доки не змиється крохмаль.
Вода змиває крохмаль, що знаходиться на поверхні макаронів, призначений для кращого вбирання соусу. Так вважають італійці, відомі своєю любов'ю до пасти. Звичка промивати макарони залишилися з радянських часів, коли макарони виготовляли з низькосортного борошна і після варіння вони ставали каламутними та слизькими.
Промивати макаронні вироби можна і навіть потрібно в одному випадку: коли не плануєте негайно подати їх на стіл.