Як визначити якість м'яса свинини: корисні поради та рекомендації

Свинина – одна з найпопулярніших м'ясних продуктів у світі. Однак, щоб насолодитися смачними та корисними стравами зі свинини, необхідно вміти визначити якість цього м'яса. Адже тільки за наявності свіжого та якісного м'яса можна гарантувати його безпеку та відмінний смак.

Перше, що слід враховувати під час виборів свинини, це її зовнішній вигляд. Якісне м'ясо повинно мати рожевий відтінок, без явних ознак сірості чи зеленого забарвлення. Також, він повинен мати рівномірний розподіл жирового прошарку, який повинен бути не надто товстим і не надто тонким.

Дуже важливо звернути увагу на запах м'яса. Свіже якісне м'ясо не повинно мати неприємного запаху, який може свідчити про його зіпсованість. Незважаючи на те, що свинина може мати природний запах, цей запах має бути слабким та приємним. Якщо м'ясо має яскраво виражений запах, краще відмовитись від його покупки.

Також слід звернути увагу на структуру м'яса. Якісна свинина має бути соковитою, але не дуже волосистою або дрібною. Вона повинна мати правильну структуру, не в'ялу чи тверду. При натисканні на м'ясо воно має підстрибнути та відновлювати свою форму. Якщо м'ясо потоншується або залишає вм'ятини після натискання, це може бути ознакою неякісного продукту.

Як визначити якість м'яса свинини
Ознаки якостіХарактеристики
Зовнішній виглядКолір м'яса
Свіже м'ясо повинне мати рожевий або червонуватий відтінок
Небажані відтінки: сірий, синюватий, жовтуватий
Марбування (наявність жирових прожилок)
Хороше м'ясо повинно мати м'які та тонкі жирові прожилки.
КонсистенціяПружність
Хороше м'ясо має бути пружним на дотик
В'язкість
М'ясо не повинно бути липким, вологим або злипатися
ЗапахЗапах свіжості
Хороше м'ясо повинно мати приємний, свіжий запах
Неприємні запахи: прокислий, сирий, рибний, гнилий
Відсутність сторонніх запахів
СтруктураШорсткість
Хороше м'ясо має бути однорідним без грубих волокон
Соковитість
М'ясо має бути соковитим, із виділенням натурального соку
СмакНатуральний, без присмаку чи дивного післясмаку
Вміст жируЖир має бути білого або кремового кольору

Як визначити хороше м'ясо свинини?

Запам'ятайте, якісна свинина. блідо-рожева, телятина та яловичина – від світло-рожевого до темно-червоного кольору. Натисніть на м'ясо пальцем: якщо м'ясо старе, на ньому залишиться вм'ятина. Якщо при розморожуванні м'яса виходить вода з кров'ю і шматок має темний колір, швидше за все його заморожували кілька разів.

Як виглядає погана свинина?

Сира свинина – сірувато-рожевого кольору, а яловичий фарш може бути і яскраво-червоного, і фіолетово-червоного, а також коричнево-червоного кольору. Але якщо будь-яке м'ясо має зелені або темно-коричневі відтінки – це свідчить про гниття. А отже, такий шматок потрібно викинути.

Як дізнатися Хороше м'ясо чи ні?

Якщо жир жовтий, тварина була немолода або шматок вже довго лежить, якщо сірий м'ясо зіпсувалося, завітряна поверхня, потемніння шматка – він довго лежить на повітрі; консистенція – при натисканні не повинна виділятися рідина, якщо м'ясо не зіпсувалося, воно має бути пружним.